top of page

Vårförväntan

Detta är förväntningarnas tid. Våren. Sveper fram över jorden med nytt hopp. Våra vinterbleka näsor vädrar nya tider. Vi känner att det finns någonting mer. Ett liv, igen.


Jag tycker bäst om våren, för allting är fortfarande kvar. På samma sätt som det är mysigast innan jul, för då finns spänningen och förväntan där. Men nu pratar vi om våren.

Jag tror vi ska ta lärdom av denna förväntanskänslan. Ta vara på den. Njuta av den. Vi betraktar den inte alltid som en "riktig" känsla, utan bara en "medan vi väntar-känsla". Men det är världens mest uppfriskande känsla! Att ha förväntan. Att längta. Ibland mår vi bra av det. Res bort från din parter ett tag, så blir det som att man dammar av känslorna. Lika med barnen. Ett dygn hos mormor och morfar, så sprutar man av iver att få omhulda sina telningar igen. Det håller i sig ett tag. Ett par timmar i alla fall.


Det finns andra lärdomar man kan göra om våren. Min son gjorde en svår upptäckt idag. Glad i hågen skulle han ta sin lilla elefantvattenkanna och vattna blommorna som låg i en hög på gräsmattan. Min käre svärfar hade ägnat dagen åt att ta sig an våra försummade trädgårdsland. Han hade gett dem en välbehövlig våruppfräschning och lagt de vissna kvistarna och blommorna i en prydlig hög.

"Du behöver inte vattna där", sa vi till Leonard när han lät vattenstrålen rinna ner över skräphögen.

Han tittade på oss, oförstående. Sedan fortsatte han vattna.

"Nej, vattna inte på de vissna blommorna. De är döda, förstår du", förklarade farfar med sin norrländska, myndig stämma. Leonard tittade på oss. Nu med förfäran i blicken. Sedan släppte han vattenkannan och brast ut i ett avgrundsgråt. Och han hulkade hysteriskt i min famn en lång, lång stund.

Det går inte att lära sig om döden på något enkelt sätt. Att vara tre år och inse att blommorna aldrig får leva igen är verklig smärta. Men samtidigt, så får han med sin sanna entusiasm uppleva hur våren sedan tar fart och allting börja leva igen. Glädja sig över varje nytt grässtrå och myrorna på marken. Det är sann glädje det.


Ha en härlig valborgsmässoafton! Titta på brasa, njut och passa på att krama någon extra hårt.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page