top of page

Grains of Salts

LIVEVIDEOS

kyrkans Ljus
Vad är till tröst när sorgen är som störst?

För en tid sedan fick Grains of Salt uppdraget att sjunga på en begravning. Vi tycker det är det finaste uppdrag vi kan få. Att få bidra med musik i människors tyngsta stund. För vad kan ta bort smärtan av att förlora någon man älskar?

Absolut ingenting.

 

Ingenting kan ta bort smärtan, men man kan finna lite tröst. Musik har den förunderliga förmågan att nå fram till ett sörjande hjärta och göra den sällskap i den svartaste stund. Musik når fram när vi inte själva vet hur vi ska uttrycka oss. När vi drunknar i känslor och våra egna ord tagit slut.

Av den närmaste familjen blev vi ombedda att framföra Slugger av Ulf Lundell, Tears in Heaven av Eric Clapton och vår egen sång Hjärtat väntar aldrig. Det var en stilla och innerlig begravningsgudstjänst som berörde oss djupt fastän vi inte kände den bortgångne.

Efteråt frågade en av de närmaste sörjande om vi kunde tänka oss att göra en inspelning av låtarna så att personen kunde ha tillgång till dem, på det vis vi framfört dem. På så vis kan sorgen hitta ett fredat rum tillsammans med de låtar som hjälper att minnas den bortgångne med närhet och kärlek.

Någon vecka efter begravningen så åkte jag (Helena), Daniel och vår cockerspanielvalp Elton till vår sommarstugan för vila och återhämtning.

Stugan är ett litet herbre som ligger vid en tjärn i Hälsingland och köptes av min mormor och morfar för över 70 år sedan. Det finns en vindsövervåning med utsikt över vattnet och Allerstidningar från 50-talet. Där ställde vi upp en mick, tog fram gitarren och spelade in låtarna i en och samma tagning. Elton bidrog också med att tugga på en papperstallrik och slicka på våra tår medan vi höll takten.

Här nedan är inspelningarna av låtarna ihopsatt i följd i en film med ett bildspel från inspelningsmiljön i sommarstugan.

Ur Slugger

”Vem som helst som lever här kan gå under av hunger, av törst.

Här börjar en ny väg där en gammal tar slut, du är fri.

Varje dag kommer molnen in över taken och seglar iväg ut mot öst.

Jag följer dom med blicken, deras magiska flykt

 

Jag är fri.”

VÅRENS      LÅTOMRÖSTNING!

När corona härjar fritt och gör det svårt för oss att träffas - vad passar då bättre än att spela in livevideos? På så vis kan vi integrera med er som lyssnar på vår musik och samtidigt hålla oss på tryggt avstånd. Här nedan hittar du videos med fyra nya låtar - snabbrepris - och presentation av vilken låt som NI röstade fram!

Om du vill se hur diskussionerna kring låtarna eller för uppdateringar om vår musik, välkomna in på Grains of Salts Facebooksida!

Presentation av 4 nya låtar

Snabbreprisen

Vinnarlåten

bottom of page