top of page

NĂ€r prinsen fyller Ă„r

Med blandade kÀnslor har den nÀrmat sig.Leonards fyraÄrsdag.

HjÀrtat svÀller av stolthet och förvÄning över att vÄr förstfödde prins Leonard nÄtt denna ansenliga Älder. Vid första tanken om detta firande, skenar den ömma moderns tankar snabbt ivÀg i grandiosa planer. Man tÀnker att man vill ge honom allt han önskar sig, bjuda alla hans vÀnner, baka sju tÄrtor, tuta i basuner och kalla in de kungliga trumslagarna.


Vid andra tanken sĂ„ sjunker erfarenheten och insikten in. TrĂ„kig, praktisk och verklig. Just ja. Vi har tvillingar ocksĂ„. TvĂ„ 1Âœ-Ă„ringar. Som ska samexistera i detta. Vi Ă€r redan slitna in i benmĂ€rgen av vardagens alla trĂ€gna göromĂ„l. Vi orkar knappt trĂ€ffa folk. Och dessutom Ă€r det ganska skralt i kassan.

De grandiosa planerna packas ihop och lÀggs undan i ett litet förgyllt skrin. Stoppas lÀngst bak i garderoben. Tillsammans med alla andra planer, önskningar och idéer om saker man skulle vilja göra och unna sina barn. Men som mÄste vÀnta. MÄste bordlÀggas. Kanske helt stÀllas in. PÄ grund av livet. Som inte matchar. Med drömmen om livet. Tiden. Utan vi fÄr snÀllt nöja oss med att göra det bÀsta vi kan. Spela utifrÄn de givna spelreglerna. VÄra mÀnskliga begrÀnsningar. SÄ vad Àr rimligt? Jo, nÄgot slags kalas. Det ska det bli. SÄ nÀsta steg Àr planering. I min vÀrld: Det ska bakas, stÀdas, inbjudas gÀster och köpas in servetter, ballonger, kaffe, lÀsk och te. Min mentala att göra-lista blir snabbt fullteckad. Roliga kalasassietter? Nej, det sparar vi in pÄ. Fiskdamm? Nej, det orkar vi inte. Korv? Nej, fika rÀcker. Hur mÄnga kan vi bjuda? Inte sÄ mÄnga (vis av erfarenhet).

Planering av kalas. I Leonards vĂ€rld: Jag fyller Ă„r! Jag ska ha kalas! Jag Ă€r stor nu! Jag ska ha kalas! Jag ska Ă€ta tĂ„rta! Jag ska fĂ„ presenter! Jag ska fĂ„ Ă€ta chokladbollar! JĂ€ttemĂ„nga! Och fĂ„ presenter! MĂ„Ă„Ă„Ă„nga presenter! FörvĂ€ntningarna glöder som feber i Leonards ögon nĂ€r han pratar om det. Stolt och rakryggad som bara en snart-fyraĂ„ring kan vara. Och det Ă€r ju dĂ„ man inser. Åh, det dĂ€r uppenbara. Enkla. Briljanta. Men som man Ă€ndĂ„ i sin förĂ€ldraiver hela tiden glömmer. För honom. För Leonard. I den snart-fyraĂ„ringens vĂ€rld sĂ„ har han ju fĂ„tt ALLT, nĂ€r han fĂ„tt NÅGOT. Han behöver inget maskeradkalas, inga Blixten MacQueen-assietter eller nĂ„got cowboytema-kalas. Han fĂ„r ha ett kalas. Med de gĂ€ster som han kan namnet pĂ„ och han pĂ„ sitt genuina fyraĂ„ringssĂ€tt anser Ă€r hans vĂ€nner. Han fĂ„r ha tĂ„rta. Han fĂ„r blĂ„sa ljus. Ta emot presenter. Och han fĂ„r berĂ€tta för allt och alla som vill lyssna om detta. Han fĂ„r sitt minne av sitt kalas nĂ€r han fyllde fyra Ă„r. I hans vĂ€rld sĂ„ fick han sju miljoner tĂ„rtor, det tutades med basuner och det bjöds in kungliga gĂ€ster och alla dess trumslagare!

Sedan att han bara klarade av att ta tvÄ tuggor av chokladtÄrtan som vi Àgnade halva lördagen Ät att baka. Det spelar ingen roll. Att han blev vit i ansiktet nÀr han Àntligen fÄtt blÄsa ljusen och behövde gÄ ifrÄn alla sin gÀster och lÀgga sig och vila en stund pÄ soffan. Det gjorde ingenting.

Jag gick med honom frÄn allt stoj och stim i köket och satte mig pÄ huk vid soffan, och sa:

- Man kan bli lite trött ibland nÀr det Àr mÄnga pÄ besök och man har kalas. Det gör ingenting.

Han gosade in huvudet i kuddarna och tittade pÄ mig med klurig min. Och sÄ kom ansiktsfÀrgen och den dÀr glödande blicken tillbaka. Det visste han redan.

- Ja, sa han och log. För det hÀr ska bli en jÀttehÀrlig dag!


FyraÄringar vet sÄ mycket mer Àn vi vuxna. För de vet med hjÀrtat att det inte alltid Àr den perfekta slutprodukten som rÀknas. Utan att det Àr idén. KÀnslan. Tanken. Som verkligen rÀknas.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page