top of page

Som en diamant i mitt hjÀrta

Alla dessa smÄ detaljer som tillsammans utformar vad vi kallar livet. Alla dessa stunder som tillsammans utformar vad vi kallar en livstid.


Vissa stunder i livet svÀller som en överjÀst deg och hÀnger över kanterna med sin kladdiga existens.

En sÄdan stund var igÄr nÀr det var dags att Àta korv och för Henry att överge den stillastÄende Äk-för-10-kronor-bilen pÄ Stormarknaden . Signe och Leonard lÀmnade motvilligt sin brandbil. Det Henry gjorde gÄr inte att kalla "motvilligt". Det hamnar i en helt annan kategori.

Henry satt i racerbilen. PÄ min första och andra uppmaning skakade han sÄ hÀftigt pÄ sitt huvud sÄ att lockarna flög och blicken blixtrade. Sedan blev det "nejnejnejnejnejnejnej", tills det hela övergick till ett skrik av dödsvrÄlskaraktÀr. NÀr jag lyfte ur honom var det som att hela hans kropp fullkomligt exploderade i sparkande och fÀktande armar och ben. Det var som att försöka fÄnga en ilsken tjur, men utan det röda skynket och den stora Àran. IstÀllet sneglade mÀnniskor skeptiskt pÄ oss dÀr vi drog fram som en skrikande orkan. Leonard ville vara behjÀlplig och köra kundvagnen under tiden jag var upptagen med Henry, varpÄ jag ser honom Äka slalom med den stora vagnen mellan kunderna med ett par millimeters hÄrsmÄn. VÀl framme vid korvdisken finner jag Signe simmande pÄ golvet under ett av borden och frejdigt smaska i sig halvÀtna korvar frÄn tidigare gÀster. NÀr vi sÀtter oss vid bordet och jag ger ifrÄn mig en ljudlig suck, sÀger Leonard: - Mamma, jag tjoj Henju kommej bli bÀttje nÀj han blij stoj. Och det frustande skrattet som var tvunget att trÀnga sig fram genom min frustrerade kropp och se hur komiskt allting var.

Det var en stund i livet. En del av livet. Som alla smÄ stunder som liksom miljoner pusselbitar utgör varje timme och dag. Vi har semester. NÄgra utvalda dagar pÄ Äret dÄ vi lösgörs frÄn vÄra ordinarie arbeten och har möjlighet att sjÀlva förvalta minuterna och timmarna. DÄ vi ska ha stunder av vila, stunder av familjetid, smÄ utflykter, trÀffa vÀnner och stunder av "hinna-göra-sÄnt-som-man-aldrig-hinner-annars". StÀda, mÄla saker som behöver mÄlas, kanske sÀtta upp de dÀr listerna? Och dÀr trÀngs allt detta, med varandra. Under livets alla stunder. Och ju mer saker som behöver göras, sÄ blir inte stunderna fler bara tiden mindre.

SÀllan inser vi heller att det Àr dessa stunder som svischar förbi som Formel-1 bilar Àr livet som passerar. Och inte förstÄr vi heller alltid att det inte spelar roll om man kostar pÄ stunderna med dyra semestrar eller fina saker. Stunderna blir inte dÄ automatiskt mer minnesvÀrda. För livet sjÀlv vÀljer ut vad som vill bli ihÄgkommet. Stunden med vrÄlskrikande Henry pÄ Stormarknaden har redan etsat sig fast i min kropp.Den har redan intagit sin plats i en av stunderna i livet. Som varken jag vill eller inte. Kommer trÀda fram som en tydlig pusselbit bland alla de andra. Och det som jag tyckte var att uppleva dödsskuggans dal igÄr. Kan vara de minnen som strÄlar mest. Kanske Àr just detta ett sÄdant minne. SÄ nÀr det förlorat sin nutids beska frustation kommer slipas frÄn att vara en grÄsten till att gnistra som en diamant i mitt hjÀrta.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page