top of page

Tiden och smutsen

Jag gick pĂ„ en promenad idag. Alldeles sjĂ€lv. I vitsippornas rike. Det var vĂ€linvesterade 30 minuter av mitt liv. Vad anvĂ€nder vi vĂ„ra dyrbara extraminuter till? Allting handlar alltid om prioriteringar. Åh, vad det Ă€r tjatigt. SĂ„ trist att man alltid mĂ„ste vĂ€lja mellan roligt och trĂ„kigt, skönt och nyttigt. Jag vill ju ha bĂ„de skönt och roligt, samtidigt hinna med det trĂ„kiga och nyttiga. Man borde inte behöva stressa ut för att hinna njuta av vitsippor.

Det Àr sÄ mycket man vill göra - och denna stÀndiga kamp mot dygnets timmar gör mig sÄ less ibland. KÀnns som att tiden Àr en snara som sÀtter krokben för mig, gÄng pÄ gÄng. Irriterande. För att inte tala om den allvarliga krigsföringen jag mÄste driva mot smutsen, kaoset och dammet i vÄrt lilla vÀlfyllda hus. Ska det verkligen vara ett privilegium att hinna stÀda? Att inte leva ett liv med dammrÄttornas vÀlde som hÀrskar över golven och sprider sig likt pesten i vÄrt hus. Och fönstren som man inte kan se ut igenom. Och bruna rÀnder pÄ köksluckorna. Och insnorade lakan i barnens sÀngar. Och klÀdhögar vartÀn ögan nÄr. Och leksaker instoppade i soffan, pÄ pianot och i alla skor och garderober. Och skorna under köksbordet. Smuts - och oordningsarmén marscherar fram i form av tre kerubliknande sötnosar kallade ... barn. Jag vet. Det gör inget. Man mÄste kunna slÀppa ordningen vissa perioder i livet. Inte ha för höga krav. Men det Àr bara ett dilemma: - Jag mÄr bra av ordning omkring mig. Att acceptera kaoset för att det inte finns tid till ordning Àr ett heltidsarbete. Att försöka mÄ bra i det Àr en utmaning. Det tar ocksÄ en massa energi. Jag skulle vilja Ätererövra tiden i mitt liv, sÄ att stÀdning inte mÄste vara ett privilegium. Men jag mÄste ocksÄ lÀra mig att det smÄ extramintuerna varje dag fÄr Àgnas Ät nÄgonting som fÄr mig att mÄ bra. Vad det Àn mÄ vara den dagen. TV. Blogg. Promenad. Samtal med min man. NÀr man lever med en tidsskuld varje dag mÄste man prioritera. Hur trÄkigt det Àn Àr. Och om det rÄkar vara stÀdning, sÄ mÄ det vara hÀnt. Det ska jag inte behöva fÄ dÄligt samvete över. Lite vettig krigsföring mot kaosvÀldet mÄste fÄ vara okej. Men jag mÄste ocksÄ hitta den berömda balansen.

Nu kommer sanden och grusets Ärstid. Det flyger in i huset som orkaner via barnens byxveck och vÀlfyllda skor. Men dÀr fÄr man bara bestÀmma sig. Det fÄr inte vara en anledning till att begrÀnsa barnens leklust. Skitiga barn, lyckliga barn. DÄ Àr ett skitigt hus ett lÄgt pris att betala. SÄ jag fÄr mÄ bra av ordning, om jag ocksÄ kan mÄ bra nÀr det Àr oordning.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page